HUIS E-mail
Josse De Pauw & Jan Kuijken

Een kale kamer in een rusthuis. Mompelende oudjes. Wachtend op iets dat ze niet zien komen – of althans niet allemaal. Eén van hen benoemt zichzelf tot ‘wachter’ en waagt een wankele klim naar het raampje hoog in de muur. Hij beschrijft de dreigende komst van een vreemde ruiter: de dood. Wat vang je nog aan met je leven als de dood er aan komt draven? En wie zou er niet feesten wanneer blijkt dat hij jou niet kwam halen?
Een klein huis te midden van de stad Jeruzalem. De stad in rep en roer, anarchie heerst na de kruisiging van Jezus. In het huis de rouwende vrouwen, schuilend voor de chaos. Verdriet en wanhoop slaan al snel om in geruzie: wie heeft hem het liefst gezien? Van wie hield hij het meest? Tot de moeder van de gekruisigde het huis binnenwandelt…

In dit tweeluik brengt Josse De Pauw een bewerking van De vreemde ruiter en De vrouwen bij het graf, twee verhalen met tragikomische allures van de Belgische auteur Michel de Ghelderode (1898-1962). Jan Kuijken laat de live-muziek even voor wat ze is en componeert speciaal voor deze voorstelling muziek voor groot orkest in de studio. De compositie van Kuijken, soundscape incluis, wordt met de tekst vervlochten tot een filmische ervaring met imposant theaterspel. De woorden banen zich een weg doorheen de muziek, die uiteindelijk het gepraat en gekwetter naadloos laat overvloeien in doorlopende zanglijnen. Een theaterstuk, nu eens grotesk en dan weer fragiel, schrijnend actueel en toch zo tijdloos. De Pauw op z’n best, met prachtige muziek die het stuk doet ademen.

DATA
05/06/2014
deSingel
06/06/2014
deSingel
07/06/2014
deSingel
CREDITS

Tekst: Michel de Ghelderode/Josse De Pauw
Regie: Josse De Pauw
Compositie: Jan Kuijken
Decor: Herman Sorgeloos
Licht: Enrico Bagnoli
Kostuums: Greta Goiris
Stemcoach: Steve Dugardin
Spel:Ruth Becquart, Stef Cafmeyer, Reinhilde Decleir, Josse De Pauw, Kristien De Proost, Mark De Proost, Steve Dugardin (zang), Philippe Flachet, Lorenza Goos, Blanka Heirman, Ilse Moors, Els Olaerts, Eva Schram, Pol Steyaert, Freddy Suy, Iris Van Cauwenbergh
Muzikale uitvoering (opname): Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen olv Etienne Siebens
Muziekopname: Jarek Frankowski
Opnameleider: Filip Rathé
Mix opnames: Studio Acoustic Recordings
Constructie decor: les Ateliers des Théâtres de la Ville de Luwembourg
Productie: LOD muziektheater 
Coproductie: Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, deSingel Antwerpen,  Opera Vlaanderen, Le Parvis scène nationale Tarbes Pyrénées, La Rose des Vents scène nationale Lille métropole Villeneuve d’Ascq, l’Hippodrome Douai, Le Maillon Strasbourg, Palais des Beaux-Arts de Charleroi

Over frederikvandemoortel

Composer/Sound Designer at Sakuran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s